top of page

Arbetsbaserat lärande om bioekonomi inom lantbruket i RELIEF-projektet

  • Writer: Merle Emrich
    Merle Emrich
  • Apr 6
  • 5 min read

Updated: Apr 10

You can also read this article in English here.


Jordbruket är avgörande för Europeiska unionen (EU), både när det gäller livsmedelssäkerhet, som garanterar tillgång till säkra, näringsrika och prisvärda livsmedel, och när det gäller sysselsättningsmöjligheter och landsbygdsutveckling. Samtidigt står jordbrukarna inför många utmaningar, bland annat klimatförändringar och konkurrens på de globala marknaderna. Pandemin, energikrisen och inflationen har också haft en inverkan på jordbrukssektorn. Bioekonomi framstår som en möjlig lösning för att ta itu med dessa utmaningar genom att förbättra jordbruksföretagens motståndskraft och skapa jobbmöjligheter. Samtidigt kommer den att bidra till miljömässig hållbarhet inom EU:s jordbruk. 

Bioekonomi är ett system som förlitar sig på förnybara biologiska resurser istället för fossila resurser, och som sådant "omfattar det alla sektorer och system som förlitar sig på biologiska resurser", enligt Europeiska kommissionens definition, inklusive jordbruk. Men för att EU ska kunna övergå till ett cirkulärt bioekonomiskt system måste yrkesverksamma inom jordbruket ha relevanta kunskaper och färdigheter. För att uppnå detta har tolv organisationer, företag och universitet från Grekland, Italien, Sverige, Portugal och Cypern utvecklat en öppen kurs om bioekonomi inom jordbruket inom RELIEF-projektet, som samfinansieras av EU. 

Mellan september och december 2024 har det Malmöbaserade sociala företaget SwIdeas pilottestat tre lärmoduler om bioekonomi, cirkulär ekonomi och gröna färdigheter för yrkesutbildningselever. Pilotfasen omfattade tre arbetsbaserade lärandeaktiviteter bestående av två workshops i samarbete med Alnarp’s Farm och ett studiebesök på Nordvästra Skånes Renhållnings AB:s (NSR) återvinningsanläggning. “Aktiviteterna var ett utmärkt tillfälle att träffa lokala aktörer och lära sig mer om cirkularitet och bioekonomi i praktiken,” säger Emily Hanna, som arbetar som projektledare på SwIdeas. 


Ett Food Jam för att utforska matens påverkan på klimaten

I oktober bjöd SwIdeas in pilotdeltagarna till ett Food Jam STPLN, ett co-working space och en kreativ hubb i Malmö. "Tanken var att ha en workshop för att diskutera matens och matproduktionens påverkan på klimatet och samtidigt uppmuntra människor att köpa lokala, ekologiska produkter", minns Emily. "För att göra det mer praktiskt och konkret bestämde vi oss för att beställa från Alnarp’s Farm och laga mat tillsammans." 

Under workshopen arbetade deltagarna och SwIdeas teamet tillsammans för att använda de säsongsbaserade, lokala och ekologiska grönsakerna som fanns tillgängliga på ett kreativt sätt. Upplevelsen gav dem en känsla för vad man kan göra med begränsade resurser. Under matlagningen fokuserades diskussionerna på motiveringarnamotiven för valet av produkter som användes, hur dessa val kan bidra till att mildra klimatförändringarna samt Alnarp’s Farms arbete som ett agroekologiskt jordbruk.  

“Det var oktober, så det fanns ett begränsat urval av grönsaker", säger Emily. "Men det fanns också saker som vi aldrig hade sett eller lagat mat med tidigare. Det var jättekul, och det förde vår workshopen till en personlig, individuell nivå." 


Insikter om biokol på NSR

En månad efter Food Jammet erbjöd SwIdeas deltagarna i RELIEF-pilotfasen ett studiebesök hos NSR - ett företag som ägs av sex kommuner i nordvästra Skåne och som ansvarar för återvinningscentraler för avfalltyper, från kompost till plast. Beslutet att besöka NSR motiverades av deras forsknings- och innovationscenter, där olika sätt att omvandla avfall till nya resurser utforskas. Ett särskilt fokus låg på deras produktion av biokol från trädgårdsavfall. 

Biokol är en form av träkol som tillverkas av biomaterial, inklusive trädgårdsavfall som trä från buskar och små träd. I en termokemisk process som kallas pyrolys förvandlas denna biomassa till finkornigt träkol med hjälp av höga temperaturer och begränsade syrenivåer. Det är en cirkulär process där "värdelöst" avfall omvandlas till en värdefull produkt. Under studiebesöket fick deltagarna lära sig mer om denna process och de många användningsområdena för biokol, bland annat kolbindning, förbättring av markhälsan och användning för att minska spridningen av fotplattor (en sjukdom som drabbar kycklingar). Gruppen fick en introduktion till NSR:s övergripande arbete samt till forsknings- och innovationscentrets arbete. En busstur gav en inblick i olika delar av återvinningsanläggningen. 

"Det kändes som att det finns oändliga möjligheter med sopor", säger Emily. "När man läser om det vi gör i RELIEF-kursen är det intressant. Men när man faktiskt är på ett studiebesök inser man hur många initiativ och projekt det finns, vad som händer och hur det fungerar." 

"Det är fantastiskt att få komma ut och träffa lokala intressenter", tillägger hon. "De är så engagerade i vad de gör och så stolta över det de gör, vilket de ska vara!" 


Cirkulär ekonomi och agroekologi på Alnarp’s Farm

Den sista arbetsbaserade lärandeaktiviteten, som hölls i december 2024, var en workshop med volontärer från Alnarp’s Farm. Workshopen omfattade flera aspekter som var relevanta inom RELIEF-projektet och för gården, bland annat en introduktion till bioekonomi, matens påverkan på klimatet, principer för cirkulär ekonomi och entreprenörskap inom bioekonomi.  

Workshopdeltagarna utforskade dessa aspekter praktiskt genom att använda Alnarp’s Farm som en fallstudie. I en praktisk aktivitet identifierade de hur gården tillämpar cirkulära principer. Utifrån detta analyserade de sedan gårdens potential att bli mer cirkulär och diskuterade vilka entreprenöriella färdigheter som krävs för att säkerställa gårdens hållbara framtid. Diskussionerna ledde till idéer om hur man kan förbättra gårdens vattenhantering eller använda förnybar energi, samt hur man kan skapa system för verktygsdelning och bygga nätverk med andra lokala aktörer. Samtidigt väcktes frågor om innebörden av tillväxt och möjligheterna att utforska permakultur i större utsträckning. 


En blick in i framtiden

RELIEF-projektet närmar sig sitt slut, men Emily hoppas att det kommer att ha en långsiktig inverkan. "Projektet var till stor hjälp när det gällde att introducera idén [om bioekonomi] för människor", förklarar hon. "Det är intressant för mig att trots den generellt höga kunskapsnivån i Sverige så är många begrepp nya för människor när det gäller hållbart jordbruk." Hon hoppas att deltagarna i RELIEF-piloten, liksom framtida användare av utbildningsmaterialet, kommer att ta med sig möjligheterna med cirkulära tillvägagångssätt och insikterna om hur man kan tänka annorlunda kring jordbruk för att göra det både hållbart och lönsamt.  

Om du är intresserad av att lära dig mer om bioekonomi inom jordbruket kan du registrera dig på den kostnadsfria RELIEF e-learningplattformen, där du har tillgång till hela kursen på yrkesutbildning och universitetsnivå på fem språk. För att få tillgång till kursen klickar du på "logga in" i det övre högra hörnet på RELIEF-plattformens webbplats och skapar ett konto. På LinkedIn kan du gå med i Sveriges hubb för bioekonomi, som tillhandahåller regelbundna uppdateringar och informationsmaterial om bioekonomi inom lantbruket i Sverige och EU. Och om du är nyfiken på SwIdeas pilotfas av RELIEF kursen kan du läsa mer här.



Om RELIEF  

Projektet euRopean bio-Economy aLliancE in Farming (RELIEF) är en Erasmus+ Alliance for Innovation som samlar 12 partners från bioekonomiska marknader med olika mognadsgrad, antingen mer utvecklade (Italien, Sverige) och/eller tillväxtmarknader (Grekland, Portugal, Cypern). Läs mer om projektet här.  

Finansieras av Europeiska unionen. De synpunkter och åsikter som uttrycks är endast upphovsmannens [upphovsmännens] och utgör inte Europeiska unionens eller Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kulturs (EACEA) officiella ståndpunkt. Varken Europeiska unionen eller EACEA tar något ansvar för dessa. 

Projektnummer: 101056181 


Skriven av Merle Emrich.

Foto av Emily Hanna.


Om författaren

Merle Emrich arbetar som analytiker och programansvarig på SwIdeas och är aktivt involverad i RELIEF-projektet. Hon är också utgivare av Cálice Magazine.

bottom of page